Pages

Saturday, September 28, 2013

Penjelasan Oleh Pihak Roti GARDENIA!!!

Experiment yg dilakukan oleh Chuan Hock!
Gambar: Terima kasih kerana meluangkan masa untuk mendapatkan penjelasan daripada kami. Kami dengan tegasnya ingin menyatakan bahawa terdapat satu analisa saintifik iaitu “Kromotografi Ion (IC)” yang boleh digunakan untuk menentukan tahap Asid Proprionat (pengawet) di dalam roti.

Apakah Asid Propionat di dalam roti?
Asid Propionat adalah sejenis asid yang berfungsi sebagai pengawet di dalam pengeluaran roti. Ianya boleh berpunca dari:

• Kalsium Propionat – merupakan pengawet kimia yang biasanya digunakan oleh bakeri-bakeri sedunia untuk roti yang dijual secara “wholesale” . 
• Bahan-bahan semulajadi – seperti Pekatan Jus Kismis.

Kami telah menghantar semua jenama roti terkenal di Malaysia ke beberapa makmal bebas untuk menguji tahap Asid Propionatnya dan kami dengan bangganya ingin menyatakan bahawa Gardenia menpunyai bacaan/ dos yang terendah iaitu 90% - 92% lebih rendah daripada jenama roti lain di pasaran.

Roti kami dapat mencapai bacaan yang begitu rendah hasil daripada penggunaan bahan-bahan semulajadi; cuka dan pekatan jus kismis bukan seperti bakeri-bakeri lain yang digunakan pengawet kimia, Kalsium Propionat. 

Walaubagaimanapun, kami tidak dapat melanjutkan atau kongsi laporan asal daripada makmal-makmal bebas tersebut dengan anda kerana kami perlu mematuhi klausa(peraturan)daripada mereka yang menyatakan bahawa maklumat tersebut tidak boleh digunakan sebagai iklan atau dibuat salinan.

Gardenia juga berbangga dengan usaha dalam pengamalan piawai kebersihan yang tertinggi dalam kilang pengeluarannya.

Selain piawai kebersihan yang “stringent”, kami juga memberi kepentingan terhadap pengurangan bacaan spora (spora menyumbang kepada pertumbuhan kulat) untuk memastikan ianya sentiasa pada tahap yang terendah. Kami juga menjaga kualiti udara yang baik dalam kilang pengeluaran kami.

Perkara-perkara inilah membolehkan Gardenia untuk menghasilkan roti Tanpa Pengawet Tiruan, Sintetik atau Bukan Semulajadi.

Sekali lagi, terima kasih kerana memberi peluang kepada kami untuk menjelaskan perkara di bawah.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk mendapatkan penjelasan daripada kami. Kami dengan tegasnya ingin menyatakan bahawa terdapat satu analisa saintifik iaitu “Kromotografi Ion (IC)” yang boleh digunakan untuk menentukan tahap Asid Proprionat (pengawet) di dalam roti.

Apakah Asid Propionat di dalam roti?
Asid Propionat adalah sejenis asid yang berfungsi sebagai pengawet di dalam pengeluaran roti. Ianya boleh berpunca dari:

• Kalsium Propionat – merupakan pengawet kimia yang biasanya digunakan oleh bakeri-bakeri sedunia untuk roti yang dijual secara “wholesale” .
• Bahan-bahan semulajadi – seperti Pekatan Jus Kismis.

Kami telah menghantar semua jenama roti terkenal di Malaysia ke beberapa makmal bebas untuk menguji tahap Asid Propionatnya dan kami dengan bangganya ingin menyatakan bahawa Gardenia menpunyai bacaan/ dos yang terendah iaitu 90% - 92% lebih rendah daripada jenama roti lain di pasaran.

Roti kami dapat mencapai bacaan yang begitu rendah hasil daripada penggunaan bahan-bahan semulajadi; cuka dan pekatan jus kismis bukan seperti bakeri-bakeri lain yang digunakan pengawet kimia, Kalsium Propionat.

Walaubagaimanapun, kami tidak dapat melanjutkan atau kongsi laporan asal daripada makmal-makmal bebas tersebut dengan anda kerana kami perlu mematuhi klausa(peraturan)daripada mereka yang menyatakan bahawa maklumat tersebut tidak boleh digunakan sebagai iklan atau dibuat salinan.

Gardenia juga berbangga dengan usaha dalam pengamalan piawai kebersihan yang tertinggi dalam kilang pengeluarannya.

Selain piawai kebersihan yang “stringent”, kami juga memberi kepentingan terhadap pengurangan bacaan spora (spora menyumbang kepada pertumbuhan kulat) untuk memastikan ianya sentiasa pada tahap yang terendah. Kami juga menjaga kualiti udara yang baik dalam kilang pengeluaran kami.

Perkara-perkara inilah membolehkan Gardenia untuk menghasilkan roti Tanpa Pengawet Tiruan, Sintetik atau Bukan Semulajadi.

Sekali lagi, terima kasih kerana memberi peluang kepada kami untuk menjelaskan perkara di bawah.



Thank you for taking your time to clarify the above with us. We would like to state there is a scientific analysis called Ion Chromatography (IC) that can be used to determine the amount of Propionate Acid (preservatives) in bread.


What is Propionate Acid in bread?
Propionate Acid is a type of acid that acts as preservatives in bread and it is derived from: 

• Calcium Propionate – a chemical preservative commonly used by bakeries worldwide for their “on-the-shelf” bread. 
• Natural ingredients – raisin juice concentrate.


We have commissioned a few independent labs to test out the Propionate Acid levels in all major bread brands in Malaysia and we are pleased to inform that Gardenia has the lowest dosage/ readings.

90% - 92% lower than other bread brands in the market.

We were able to achieve such low readings because Gardenia only use NATURAL INGREDIENTS AS REPLACEMENTS such as vinegar and raisin juice concentrate instead of the chemical preservatives, calcium propionate, used by other bakeries. Unfortunately, we are unable to share the actual report with you as we are abiding to a clause by the independent laboratories – “The report shall not be reproduced or used for advertising purposes”.

Gardenia also takes pride in keeping the highest hygiene standards in our manufacturing plant.

Apart from stringent hygiene standards, we also place great importance in consciously minimizing the spore counts (spore contributes to mould growth) and good air quality in our manufacturing plant to ensure our products’ shelf life is lengthen.

These enabled Gardenia to have No Artificial, Synthetic or Unnatural Preservatives in their bread.

Thank you once again for giving us this opportunity to clarify this matter.


首先,我们要感谢您花费这宝贵时间让我们进行以下的澄清。我们借此机会让大家知道,离子色谱法(Ion Chromatography, IC)的科学分析,这是作为可用于面包的丙酸(Propionate Acid)(防腐剂)用量的佐证。

什么是面包的丙酸?
丙酸是一种可用于面包防腐剂的酸类型,它是来自:

1)丙酸钙(Calcium Propionate) -一种化学防腐剂,是全世界经营面包烘焙业者普遍采用于制作“现成面包”的用料。
2)天然成分 - 浓缩葡萄干汁。
我们已聘请了数家独立实验室,针对马来西亚所有主要的面包品牌,进行丙酸含量测试;而所得出的结果是,Gardenia品牌的剂量/读数是最低的,甚至比市面上其他面包品牌低了90% - 92%.

我们能够做到如此低成分,因为Gardenia只是使用纯天然原料如浓缩葡萄干汁和醋,这就能取代其他面包厂使用的丙酸钙化学防腐剂。

不幸的是,基于我们要遵守独立实验室的“报告不得转载或用于广告用途”条款,因此我们无法与您分享这实际报告。

同时,Gardenia一直引以为傲的是拥有一个非常高卫生标准的生产厂房。

除了严格的卫生标准,我们也非常重视及确保减少孢子(Spor)数量(孢子霉菌生长)以及制造厂房的良好空气质量,以确保我们的产品保质期延长。

这项我们所坚持的标准,以确保Gardenia的面包产品,不含人工、合成或非天然防腐剂。

谨此。再次感谢您们给我们这个机会澄清上述事实。



Sumber:Gardenia Bakeries(KL)Sdn Bhd[Official]

oke..fuhhh..3 bahasa nuu..hohoho..

Saya memang penggemar ROTI GARDENIA!!!HOW ABOUT U ALL???????
yummyyy.... :D
Post a Comment