Pages

Saturday, August 31, 2013

13 perkara yg perlu dijaga oleh wanita


1. Bulu kening 
– Menurut imam Bukhari, Rasulullah S.A.W. melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.) 

2. Kaki dan semacam hantu loceng 
– Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian
– Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada 
– Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.(Petikan dari Surah An- Nur Ayat 31).

5. Gigi
– Rasulullah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher 
– Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) 
– Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan 
– Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.(Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata 
– Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram.(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad,
Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) 
– Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi- bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.(Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan 
– Dan katakanlah kepada perempuan- perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan
pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)Apabila seorang
perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.(Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian 
– Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian- bahagian tertentu.

13. Rambut 
– Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) Riwayat Imran bin Hushain ra.:Bahawa Rasulullah S.A.W.  bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

Wallahualam..

Sumber:Page FB Syafiq Maslin

Be nice here & leave your comment

Album raya(part 2)

Assalamualaikum..

haisshh..xhabis2 lagi ye dgn mood raya??..huhu..sebenarnye entry ney dah lama nak ditaip tetapi akibat drp 'kekangan2 yg terpaksa dihadapi' so ak lmbt cket update pasal ini.. :D

okeh lee..hari ahad baru2 ini yg bertarikh 25 ogos 2013 ak ada buat makan2 cket di rumah..inipon atas request si budak comey nu.. Cik Nadiera..katenya teringin nak makan mee celup aka me sup tu..so..atas budi bicara mak ak yg amat cantik ney dye pon BERSETUJULAH nak buatnye..huhu..so dtg lah mmber2 ak nye..tp xramai pon..dlm 4 org tp xtermasuk lg lah dgn family2 dyeorg & jiran2 ak di sebelah,belakang,bawah, dan atas rumah..(ada plak ye jiran di atas & bawah rumah) ..hehe..

Tapi..!! ..nak tahu x..yg paling ak geramnye depa blh main2 dgn aku..huhu..dan2 je time hari tu depa mcg ak..yg sorang ckp ada hal laa(konon2nye nak g Damak laa cgt)hehe.. :p ..yg sorang xblh datang laa sebab depa x mai ambik kt umah..yg sorang lg katanya dye akn dtg dgn family dye..(tapi family dye x dtg pon)..haishh..macam2 depa ney..sabaq je lah..depa ney memang kaki kelentong..yg ak p prcaya hidup2 tu lah yg xblh blahnya..hoho.. tp pk2 balik..lantak lah..bukn slalu pon dpt maen mngusik2..hahaha..macm budak2..lagipun selepas ney kami semua akan bwk arus masing2..mau sambung blajar... :)

okeh ney gambar budak2 yg ak cite kt atas td tu,, hehe

fuzi,murni,nadiera,aku,anaty
(muka baik2 je kan tp xsangka nakal..hahaha..sbnrnye ney semua keje si budak Fuzi tu..dye laa yg cdgkan kt depa untk kenakan aku)haishhhh,,,huhu..



Cover ayu je semua ney.. ngeh3..



Candid always the best..hahaha..(depa xsedar kot time ak ambik gambar tu) :3

                                    Okeh..gambar last yg di edit by Cik Murni Syafira

Comel kan gambar ney..pink gitu..huhu..Thanks to her.. ^^

Okeh..sampai disini sahaja..semoga ukhwah yg dibina akan berkekalan hingga ke syurga..syg korang ketat2..member2 yg xde kt dalam gambar pon ak sayang jgk taw..hehe..bye2..& Assalamualaikum..

Be nice here & leave your comment

Saturday, August 24, 2013

Tutorial:Ada yg tersembunyi disini..

Assalamualaikum...haaa..pelik x ble dgr tajuk tuto kali ney?? ..hehe..

 Lihat pd gambar di bwh kalau nak tahu apa menda ini.. ^_^


Haa..faham dah? ..hehe..oke..lets begin this tuto orait..

1)Dashboard >> design>>add a gadget>>HTML/Javascript

Xfaham??.. KLIK INI

2)Korang copy & paste shj kod yg sy bg di bawah ini di ruangan KANDUNGAN

<div id="spoiler" style="display:none">
Write anything in here.
</div>
<button title="Click to show/hide content" type="button" onclick="if(document.getElementById('spoiler') .style.display=='none') {document.getElementById('spoiler') .style.display=''}else{document.getElementById('spoiler') .style.display='none'}">Click Here</button>

Highlight warna kuning: Tulis apa2 sahaja di ruangan itu..cth apa yg blh ditulis blh  TENGOK SINI ..(ikut pada kehendak korang..itu cth je taw.. :3 )
Highlight warna hijau : Ayat yg berada diatas button tersebut,,cth mcm dlm gambar diatas..sy buat Tekan Sini Yea Korang..(boleh diubah ikut kehendak korang) 

3)Klik save & done!

Terima Kasih & Selamat mencuba..^__*

Be nice here & leave your comment

Thursday, August 22, 2013

Air barli 1 minit

Assalamualaikum...wah wah wah..terkejut x biler baca tajuk entry AIR BARLI 1 MINIT???
huhu...oke oke..relax oke...relax..tadi ak tetibe rasa dahaga so ak pon pergi le terjah dapur..tengah2 ushar air tetibe ak ternmpk lah air barli yg mak ak masak masa makan malam tadi..yg fresh taw bukan yg berperisa tu..ak pon apa lagi...terus cedok masuk dalm cawan & minum...lega rasanye..nak cbe x resepi ney?..xsusah pon...

Cara2:

1)Basuh barli yg korang beli tu..(mak kami beli dekat kedai RM2 je..murah kan??..kan3??
2)Masukkan barli yg siap dibasuh ke dalam periuk..
3)Letakkan air,gula & daun pandan(letak daun pandan baru bau wangi...kalau x letak pon boleh jugak) ^^
4)Bila dah masak ..tunggu sehingga suam2 & minum lah..hehe..yelah..xkan nk minum masa tengah panas pulak kan?? ..

oke inilah hasilnye..



                 no ice cube oke..na letak pon bolh tp pasal hari sudh malam kn tu yg xnk letak..^^

And then ak try search dkt pakcik google & ak jumpe kebaikan/khasiat barli......haaaa..tudia...

oke ney dye.,

  • Mencegah/mengurangkan risiko Sembelit
  • Mengurangkan kadar kolesterol
  • Mencegah kanser
  • Mengurangkan risiko kencing manis
  • Menyejukkan badan
  • Memelihara buah pinggang.
  • Melawaskan kencing.
  • Membantu melancarkan penghadaman

Fakta terakhir ttg barli ialah BARLI berkhasiat sbg penyujuk badan & Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kpd org yg menghidap demam..Wallahualam..

Keburukan ye plak ialah..

* Akan mengurangkn pengaliran susu bg ibu yg menyusukan bayi..

Aku jmpe dkt 1 blog tu..ringkas je kan?..yelah..tulis panjang2 pon bukannye korang paham pon..kan3..??

oke ini shj..

Be nice here & leave your comment

Cara pasang kod HTML/Javascript dlm blog



Assalamualaikum..

1)Daftar masuk akaun blog anda..klik REKA LETAK

2)Ikuti tutorial bergambar yg ak ambil di blog JOM BINA BELOG..(hehe..ak malas nak print..sama je kan?? ..cuma yg ney jenis blog lama..laen cket je..xpaham blh tanye k)

 Klik add a gadget/tambah alat


3)Di bahagian ASAS-ASAS korang scroll ke bawah cket sampai jumpa HTML/Javascript & klikkan iye


4)Di bhg kandungan korang paste kan kod bg widget/apa2 je yg korang nak letak
Yang di bahagian tajuk korang biarkan kosong sahaja..Ulang suara ye..KOSONG(kalau nak tulis pon blh jugak..ikut suka korang lah)


5)Save & lihat hasilnya..
jangan lupa klik simpan susunan oke setiap kali korang nak pasang gadget baru.
Kedudukn kod itu juga boleh diubah dgn cara korang DRAG/TARIK  pada mana2 bahagian dlm page element itu..samada bhg HEADER,FOOTER,SIDEBAR KANAN/SIDEBAR KIRI..Selepas dah drag jgn luper SAVE..

oke ciap..terima kasih..^__^

Be nice here & leave your comment

Tuesday, August 20, 2013

Tutorial:Letakkan scrollbar dlm entry

Assalamualaikum...

 1)Klik di  new entry/catatan macam biasa
2)Klikkan HTML..(sebelah perkataan Karang)

Copy kod yg diberi

<center><textarea id="textarea" rows="4" cols="23" name="textarea">CODING YANGKORANG NAK LETAK / APA APA AYAT SAHAJA</textarea><center/>

Yang dihighlight KUNING letakkan apa2 ayat/post yg korang nak letak

Lastly..KLIK PUBLISH/TERBITKAN..Done.. :)

Be nice here & leave your comment

Thursday, August 15, 2013

Kita & Mereka

Kita.

Ahmad membesar di zaman kepesatan gajet.
Game kegemarannya tak lain tak bukan FIFA dan PES.
Secara tidak langsung, minat terhadap sukan bola sepak mula terpupuk dengan
sendirinya dalam dirinya. 
Cita-citanya mahu menjadi pemain bola terhandal.
Beruntung. Ahmad mempunyai abang abang yang mahir terhadap sukan tersebut.
Maka, sejak berumur 9 tahun lagi Ahmad sudah digelar 'Messi kecil' di kawasan perumahannya.
Ketika dia berumur 12 tahun, terdapat sesi pemilihan untuk mewakili sekolah dalam kejohanan bola sepak peringkat daerah.
Sebelum sesi pemilihan, dia sangat yakin akan berjaya dengan mudahnya.
Ahmad diberi kepercayaan untuk menunjukkan skil dan bakat dengan diberi peluang untuk bermain terlebih dahulu bersama 21 rakan yang lain berbanding berpuluh puluh peserta yang terpaksa menonton terlebih dahulu.
Tapisan pertama, dia berjaya.
Berbaki 30 orang. 10 orang lagi akan dibuang.
Ahmad berusaha bersungguh-sungguh.
Dia tahu, dia bukan 'Messi kecil' di sekolahnya.
Tapisan kedua.
Ahmad dimasukkan pemain utama. Namun, beberapa minit kemudian. Rakan-rakannya yang telah confirm dipilih telah ditukar dengan pemain lain.
Ahmad tahu bahawa prinsip seorang jurulatih.

Seorang jurulatih akan menukar pemain dengan pemain yang lain

kerana sudah berpuas hati dengan prestasi pemain tersebut.

Dan akan mengekalkan pemain yang dianggap masih belum sampai piawai

untuk membuktikan kehebatan mereka.

Akhirnya, Ahmad berjaya melepasi sesi pemilihan tersebut.
Bahkan, posisinya untouchable.
Dia tersenyum lebar. Berharap senyuman ini akan kekal untuk selama lamanya.
Tapi.
Itu kisah 6 tahun dahulu.
Kini, beliau hanya di bangku luar padang.
Bukan pemain simpanan. Tapi, penonton.
Disisihkan, kerana ramai lagi lebih berbisa.
Senyumannya suatu masa dahulu tidak kekal.


                                                            ***


Mereka.

Ahmed membesar di zaman kehancuran bangunan.
Permainan kegemarannya tak lain tak bukan bermain tipu tipu mati syahid dan tembak menembak guna lastik getah.
Cita-citanya mahu mati syahid.
Secara tidak langsung, minat terhadap aktiviti tembak menembak mula terpupuk dengan sendirinya dalam dirinya.
Beruntung. Ahmed mempunyai jiran jiran yang mahir dalam ilmu yang membolehkan cita-citanya dicapai.
Kerna abang abangnya sudah terlebih awal tiada di sisi.
Menghadap rabbi.
Maka, sejak berumur 9 tahun Ahmed sudah pandai untuk menggunakan pistol kecil seperti handgun dan membuat balingan batu yang tepat.
Ketika dia berumur 12 tahun, terdapat sesi pemilihan menjadi ahli briged al-Qassam.
Sebelum sesi pemilihan, dia sangat berdebar jika tidak dipilih.
Masakan tidak.
Menghafaz 30 juzuk Quran bukanlah segalanya, tapi perlu istiqomah solat subuh berjemaah selama 6 bulan tanpa tertinggal, solat lima waktu berjemaah, dan lazimi puasa isnin dan khamis serta sunat rawatib..!


Ahmed tahu bahawa prinsip Allah Taala.

Allah telah mengizinkan para syuhada' untuk bertemu denganNYA kerana Allah kasih pada mereka.
Dan yang masih kekal, Allah ingin melihat kesungguhan mereka sehingga mereka mencapai tahap hidup mulia atau syahid bahagia.


Tapisan demi tapisan.
Ahmed gagal.
Mungkin kerana faktor umur dan mutabaah amalnya.
Mukanya muram.
Tapi, itu 6 tahun yang dahulu.
Kini, dia senyum.
Senyum selama lamanya.
Tak akan pernah muram.
Kerana dia sudah pergi.
Pergi menghadap ilahi.



Oleh itu, orang-orang (yang beriman) yang mengutamakan kebahagiaan akhirat daripada (kesenangan) kehidupan dunia, hendaklah mereka berperang pada jalan Allah (untuk membela Islam). Dan sesiapa yang berperang pada jalan Allah lalu ia mati (gugur Syahid) atau beroleh kemenangan, maka Kami akan memberi kepadanya pahala yang besar.

(An-Nisaa' 4:74


***


Tapi, kita masih di pihak penonton dan penyokong..?
Takpa, jadi penyokong yang bersama ketika kalah dan menang.
Pemain pasti tidak bersemangat tanpa sokongan penonton dan penyokong.
Ingat, penonton dan penyokong pon mampu menjadi pemain jika bersungguh-sungguh..!

Allahu Taala A'alam.


Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki;

(A-li'Imraan 3:169


(Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.


#pray for egypt #pray for syria #pray for palestin #pray for arakan

Saya ambil daripada Akhi Amin ..sama2 kita muhasabah diri & jangan lupa titipkan setiap doa kita untuk saudara seislam kita disana..
Kredit pada dye k. & Jangan Lupe Kita Sama2 Aamiin kan doa ini...Terima kasih



Aamiin Aamiin......Assalamualaikum.. ^__^

Be nice here & leave your comment

Album raya 2013(part 1)

Assalamualaikum semua.. tengok tajuk pon dah taw entry apa nak cite kali ini kan??.. ececee..hehe..ok lah..entry kali ney na tunjuk gambar2 raya dgn member2 (dengan family xde sebab masing2 buzy time hari raya haritu + lupa..mcm mne laa blh lpe ek..hmm..mybe bukn jenis ske brgmbor agoknye tu yg blh luper..) :(

Gambar ini masa rumah terbuka kawan saya Cik Nadiera ..so jangan ditanya kenapa sy xde..huhu..sebabnye sy x pergi pon haritu..maaf Qis...^_* ..hehe

Yang di atas ney semua member2 lama masa sekolah menengah..^_^

Yang gambar di bawah ney member lama jgk..Amirul Asrah name dye(ingat2 luper ney) :D

Yang ney namenye Firzanil haizi..yg dibelakangnye tu lah Nadiera

Yang ini jgk member2 time sekolah menengah..
Yang berdiri- bieyah,huda,nadiera
Yang duduk- faten & ipin

Yang ini member time tingkatan 6..
nadiera,mia,alynn(chumill kan dyeorg..hehe..)^_^

Yang ini sy xkenal..haha..ex2 Cik Nadiera kott..hihi(sabo lynn...sabo..:P )


Yang ini member2 masa tingkatan 6..(kecuali budak pakai baju warna putih tu..dye member time tingktn 5)

Member2 time tingktn 6..
Awie,Iman,Nizam,Epul..(yg nizam & epul tu mmber dri sek menengah)

Yang ney member2 time tingkatan 6 jgk..
murni,nadiera,miezah & nazira..^^


Gambar yang ini time kamiorg beraya di rumah cik Huda..
Qira,sy,fuzi,nadiera,huda
(yg Qira & Huda tu member time skolah menengah) ^__^lama cgt xjumpa dyeorg..rndu taw..hehe..(rindu laa cgt..hik3)



Gambar ney pulak time kamiorg pergi beraya di rumah Cik Ella..
nadiera,faten,fuzi,saya,wani
(Wani & Ella pon sama..member time skolah menengah..Teman tapi xmesra..huhu..kawan 1 tingkatan..)
Cik ella nye xde pasal dye yg ambil gambar..huhu..nnti dah ad pic dye baru sy masukkan okeh..^_*

P/s: Di dalam bhg gambar2 ney ada yg sy crop/kaburkan sebab aurat mrk ternampak..^^ ..maaf yea yg tercrop tu..kalo nak yg asal pm inbox FB ak taw korang..(untuk pemilik wajah dlm gambar saje taw..yg laen jgn nak mengade2..hehe) .. Inni Akhafullah..^_^

Ok lah..ini saje Entry untk kali ini..Assalamualaikum..^^

Be nice here & leave your comment

Monday, August 12, 2013

Kata-kata untuk cover photo facebook

Assalamualaikum semua..Harap sihat belaka lah yea..^^
Entry kali ney sy nak bg foto kulit/cover photo untuk Facebook anda..hehe..untuk header banner blog next time sy akan buat..

#Semua ayat2 di dalam cover photo diambil berdasarkan pemerhatian sy di alam maya
#Semua gambar2 kartun diambil di google,blog & fb.Fully EDITED BY ME  ...(soo DONT U DARE BE A COPYCAT AT HERE..KALAU NAK AMBIL SILAKAN COMMENT dahulu)okeh.. ;)

okeh..ney dye:

















Nak ambil?? Kalau nak ambil kena komen dulu taw..penat2 saya buat..hehe
Tak taw cara nak ambil??..korang klik right saje di mouse korang & save image as..

Ps: Buat para pembaca yg sdg melihat..kalau ada diantara karikatur/kartun didlm COVER PHOTO FB diatas itu adalah milik kamu..kamu boleh terus PM sy di FB..harap maklum..sy hanya aktif disana..

Terima Kasih..^^..kbai..

Be nice here & leave your comment