Pages

Friday, August 2, 2013

Tutorial:Cara buat dropmenu di blog

Assalamualaikum..tuto kali nie sy akan tunjukkan korang cara2 untuk buat DROPMENU ..

1)Sign in akaun blogger

2)Dashboard >> Design >> Page Element >> Add a gadget >> Html/javascript
3)CopyPaste kod pd ruang KANDUNGAN(ruang TAJUK biarkan kosong)

#xfaham??.. KLIK INI

Dah faham? ..copy kod yg sy highlight ini:
<select onChange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option selected>Tajuk</option>
<option value="Link 1">Text 1</option>
<option value="Link 2">Text 2</option>
</select>

*Link 1: Masukkan link untuk dibuka (cara untk dptkn link tu korang pergi ke  
bhg TAJUK ENTRY/POST yg korang nak letakkan then korang KLIK right & tekan perkataan COPY LINK ADDRESS..then korang PASTE kan shj kt situ..

*Text 1: Masukkan perkataan/ayat untuk link ( contohnya : My profile, Tutorial My Blog)

Jika anda hendak masukkan lebih banyak menu, cuma copy paste <option value="Link 2">Text 2</option> dan letakkan sebelum  </select>


4. Apabila selesai, korang save & lihat hasil kerja korang


P/s: Untuk kod di atas, apabila link ditekan akan dibuka pada page yang sama. Untuk buka link pada page/window yang berlainan, sila tukarkan kod:

<select onChange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
kepada kod yg ini:
<select onchange="javascript:window.open(this.options[this.selectedIndex].value);">
P/s : Kalau ada mana2 yg xpaham korang blh tnye di ruangan shoutbox sy tu k ataupon pm je trus sy di FB

Sekian terima kasih & Selamat mencuba..^^

Be nice here & leave your comment
Post a Comment