Pages

Friday, August 2, 2013

Resepi 1:Kuih siput

Assalamualaikum uols...hari ney sy nak buat tuto kuah siput..ngehh3...dah taw ke?? ..kalau dah taw xpew..yg dah taw / yg belum taw blh tengok & jgn luper cuba buat di rumah taw....rugi kalau xbuat..sbb apa rugi?? ..sebabnye...kuih ney sangat sedap & yang PALING PENTING SEKALI kosnye MURAH..!! ^^

Bahan2 yg diperlukan:

1)Tepung gandum 1 kg( sy guna jenama 1M)
2)Serbuk kari( sy guna jenama BABAS)
3)Planta(sy guna planta jenis yg paket jenama SERI PELANGI)
4)Minyak masak
5)Air
6)Garam
7)Daun kari(yg FRESH yea-baru dipetik)

Di bawah ini ialah step by step untuk buat kuih ney..tengok betul2 taw nanti xmenjadi plak..^^





Gambar:

1)  Mula2 korang ambil 1 bekas yg agak lebar
   
     1.1..Masukkan tepung gandum,
     1.2..Planta(Klau korang nak tekstur kuih siput anda menjadi lebih sedap & lembut blh masukkan banyak             cket..tp jgn byk sangat taw..taw...??? nnti susah korang nak bentukkan & goreng siput korang tu),
     1.3..Garam(secukup rasa),
     1.4..Rempah kari(kalau suka pedas boleh letak lebih)
     1.5..Air (dimasukkan sedikit demi sedikit semasa korang menggaulkan doh)
 
    *Korang campurkan kesemua bahan2 di 1.1,1.2,1.3,1.4,1.5 ...then korang uli bahan2 korang tu sehingga sebati & menjadi DOH yg paling cun skali seperti di gambar nombor 1 tu yea... :)

2)Selepas itu korang bentukkan DOH korang tu menjadi kecil2 seperti gambar di nombor 2

3)Selepas itu korang  ambilkan 1 doh yg kecil itu dan cubit sedikit lalu korang tekankan doh itu keatas acuan (Gambar acuan seperti di nom 3-yg bentuk kayu tu yea..mybe sekarang org gune yg jenis plastik)

4 & 5)Gambar yg di nom 4 & 5 ada dua jenis saiz kan..bergantung kpd korang samada mahukan siput yg kecil/besar..(sy buat dua2..hehe)^^ *gambar 4- kalau korang nak yg saiz kecil korang cubit sedikit shj semasa nak bentukkan siput tu  *gambar 5-kalau nak saiz besar korang lebihkn sedikit doh semasa nak bentukkan siput

6) Yeahhh....siap pon siput saya..huhu..(baru siap separuh yea..kena goreng dulu..kan3,,^__^

7)Gambar 7..korang panaskan minyak masak ke dalam kuali..kemudian apabila minyak dah betul2 panas barulah korang masukkan siput korang tadi ke dalam kuali sedikit demi sedikit & masukkan daun kari korang yg fresh tu..

    *Daun kari tu korang masukkan dalam setengah gengam tangan korang sahaja pada setiap kali korang nak menggoreng kuih siput tu
    * Apabila sudah berwarna kekuningan/masak barulah korang angkat dan tos kan dahulu kuih siput tu then sejukkan iye dahulu sebelum masukkan kedalam balang(lebih bagus korang sejukkan kuih itu diatas surat khabar sebab permukaannya yg lebih luas..kalau xnak gne surat khabr blh gne kertas mahjung/talam jenis lebar)

8) Alhamdulillah...Siap pon kuih siput kami..inilah hasilnya & kuantiti sebanyak itulah  yg kita boleh dapatkn apabila menggunakan sebanyak 1 kg tepung gandum..

P/s 1: Kuih ini totally full dibuat by My mom..(saya cuma tlg menggoreng shj) hehe..

P/s 2: Pastikan kuih siput korang tu betul2 sejuk ataupun dlm erti kata lain apabila korang pegang kuih tu xrasa panas & apabila korang makan rasa begitu rangup sekali..barulah korang masukkan kedalam balang

P/s 3:Klau korang rasa ada mana2 yg xpaham korang boleh terus tnya di ruangan shoutbox sy / pm trus sy di FB..

Terima kasih & Selamat mencuba..^^

Be nice here & leave your comment
Post a Comment