Pages

Wednesday, July 31, 2013

Tutorial:Cara letakkan shoutbox pada blog kesayangan anda

Assalamualaikum guys..Ini tuto sy yg 2nd..

                Apa ney apa ney..hehe..ini laa shoutbox..ap tu shoutbox?? ..SHOUTBOX ney berfungsi sbg kotak interaksi di antara pemilik & pengunjung blog...tapi gambar ney yg dah siap letak frame..btw maaf k..pic ney agak kabur & abaikan yg dekat bhg belakang dye tu k..iye cme entri & background blog sy shj..:) .xpew lah..sama jekn..^^



Bg sy cara nak pasang shoubox ney sebenarnye agak rumit cket..asal rumit?? ..ntah sy pon xtaw..hehe..sy buat kali yg ketiga bru menjadi..apa2 pon..buat perlahn2 k & ikot step dye kalau xnak buat sampai 3x mcm sy..hehe..^^

Cara2 pasang SHOUTBOX di blog comey anda:

1) Mula2 KLIK INI ..  Anda kena SIGN UP dulu..ikuti tutorial bergambar yg sy ambil di blog JomBinaBelog Ini..


2)Lengkapkan maklumat yang diperlukan & jangan lupa tick pd kotak AGREE ,kemudian KLIK create my cbox! ..orait..siap dah?? next.........

3)

4)Cbox akan hantar link activation ke emel anda..buka emel anda & klik link activation tersebut:

5)masukkan login name & pasword anda ..lepastu tekan di anak panah warna kuning keorenan tu...nampak x?yg sebelah dye tu..

6)Setelah log in anda KLIK pada tab LOOK & FEEL.Kat ctu ada setting untk layout options,style presets,colour & fonts. Anda semua juga blh tukar layout,size,style,warna cbox & byk lagi mngikut citarasa anda (jgn lupa taw klik save untk setiap setting yg anda ubah) :

7)Setelah berpuas hati pada rupa cbox yg anda mahu KLIK pada perkataan PUBLISH

8)Setelah anda klik publish,..kod untuk cbox anda akan terpapar..then apa lagi..anda kena COPY kod tersebut yea...

Dah siap copy kod cbox??.. lepastu install kod tersebut pd blog anda...tahu xmacam mana nak install??kalau xtaw korang KLIK INI ..SABAR yea semua..sabar itu kan sebahagian drp iman..^^

P/s 1:tuto yg ini hanya untk buat SHOUTBOX kosong2 shj k..mksd sy xde frame mcm gmbr
shoubox sy yg kt atas tu..untuk letak frame sy akan buat untk tuto yg ketiga..^^
P/s 2:Kalau ada mana2 yg xpaham korang2 semua boleh tanya di ruangan SHOUTBOX sy tu k ataupon pm je trus di fb saya

Terima kasih & Selamat mencuba..^^

Be nice here & leave your comment
Post a Comment