Pages

Wednesday, July 31, 2013

Tutorial: Cara letakkan frame comel pada shoutbox di blog

Assalamualaikum ..ini adlh tutorial kami yg ke3..hehe..kami guna gambar yg sama je..motiff?? sbb kami malas nk ambk gmbr laen..waste my time ok.. ^_*

  Taraaa....ney dye.....comel x shoutbox kami..haha..:D


Orait..tanpa menbuang masa lg..sy nak ajar korang cara2 untuk letak frame dekat shoutbox korang supaya nmpk lagi cantik..cun..& meletup g2..huhu..tp jgn sampai laptop korang plak yea yg meletup..^^

Cara2nya ialah..:

1) Sign in akaun blogger
2)Dashboard >> Design >> Page element >> Add a gadget >> Html/Javascript
3)CopyPaste kod pd ruang KANDUNGAN(ruangan TAJUK biarkan kosong)

#xfaham?? KLIK INI

Di bawah ini ialah kod bagi tutorial ini..copy shj k..^^ :

<center><div id="edited" style="width:200px; height:370px; background:url(URL IMAGE FRAME) no-repeat left top; padding-top:93px; padding-left:0px; position:relative" align="center">KOD SHOUTBOX</div></center>


ok..copy dah?? bagus...kalau dah ciap copy korang cari plak URL image frame ..ad kt bawah sy letakkn skali..kalau xsuka korng blh gunakn yg sendiri pnye..^^

*Nampak x link warna merah kt atas tu? yg tulis URL IMAGE FRAME ..nmpk kan..
yg itu adlh ruang untk korng masukkan URL frame yg comey2 kesukaan korang..

*Nampak x link warna biru tu? yg tulis KOD SHOUTBOX ..nmpk kan..
yg itu ruang yg korang kena isikn KOD SHOUTBOX semasa korang sign up untk shoutbox tu..tak tahu cara untuk dapatkan shoutbox?? KLIK INI

P/s- kalau korang nak gne image frame ini ,ukuran shoutbox korang mestilah (width: 180px, 
height:255)

#Ini dye contoh yg dah ciap..sy ambk dari JomBinaBelog..:

<center><div id="edited" style="width:200px; height:370px; background:url(http://img535.imageshack.us/img535/2325/frame6p.png) no-repeat left top; padding-top:93px; padding-left:0px; position:relative" align="center">SHOUT BUSUK : Start !--><iframe src="http://shout.busuk.org/?xxxx" width="180" height="255" frameborder="0" scrolling="auto"><a href="http://shout.busuk.org/?xxxx=viewfull">View shoutbox</a></iframe>
<!-- SHOUT BUSUK : End !-->
</div></center>

Oraitt..kt bawah ney laa frame yg kiut lagi miut untuk korang2 semua..:)



http://img825.imageshack.us/img825/6149/framefibox2.png


http://img696.imageshack.us/img696/1825/framefibox3.png


http://img838.imageshack.us/img838/9023/framefibox4.png


http://img856.imageshack.us/img856/9573/framefibox5.png


4)Akhir skali korang klik save & lihat lah hasilnya

P/s : kalau rasa ada yg mana2 yg xpaham korang blh tye di ruangan SHOUTBOX sy tu k ataupon pm je trus ke fb sy

Terima kasih & Selamat mencuba..^^

Be nice here & leave your comment
Post a Comment